Założenie piekarni lub cukierni – na początek biznesplan!

Założenie piekarni lub cukierni – na początek biznesplan!

 

Planujesz otworzyć piekarnię lub cukiernię? Pierwszym krokiem, jaki powinieneś wykonać, jest stworzenie biznesplanu. Nie wiesz, jak przygotować taki projekt? Zastanawiasz się, czy jest to w ogóle konieczne? Skorzystaj z pomocy w założeniu cukierni i sprawdź, co może Ci zaoferować profesjonalny consulting gastronomiczny i kompleksowe doradztwo dla piekarni!

Dlaczego przed otwarciem cukierni lub piekarni należy stworzyć biznesplan?

Biznesplan często jest pomijany w procesie zakładania firmy – to błąd, ponieważ jego opracowanie niesie ze sobą szereg zalet:

  • systematyzuje on informacje o planowanej działalności,
  • weryfikuje Twoje oczekiwania odnośnie osiąganych zysków,
  • pomaga oszacować koszty i ocenić Twoją gotowość na ich poniesienie,
  • identyfikuje potencjalne zagrożenia, pozwalając Ci się na nie przygotować,
  • ocenia zakres działania konkurencji i umożliwia znalezienie sposobu na stworzenie skutecznej oferty alternatywnej dla tej obecnej już na rynku,
  • określa kompetencje pracowników oraz kryteria ich oceny stosowane podczas rekrutacji,
  • buduje zaufanie do zakładanej firmy i jest wymagany podczas starania się o dofinansowania i kredyty.

Główne elementy biznesplanu dla lokalu gastronomicznego

Skoro już wiesz, że warto mieć biznesplan, sprawdź, co powinno się w nim znaleźć. Nie musisz pisać go samodzielnie! Jeśli chcesz, aby ten dokument został wykonany skrupulatnie i prawidłowo, skorzystaj z pomocy, jaką jest kompleksowe doradztwo dla gastronomii. Profesjonalny consulting dla cukierni i piekarni obejmuje między innymi stworzenie biznesplanu. Należy zawrzeć w nim następujące elementy:

  • opis planowanej działalności – ogólna charakterystyka przedsięwzięcia stanowiąca wstęp do dalszej części dokumentu,
  • lokalizację – gdzie planujesz otworzyć swój lokal gastronomiczny? Jakie są atuty tego miejsca i ewentualne słabsze strony? W tym punkcie należy zawrzeć dokładne omówienie zalet wynajmowanego lub kupowanego obiektu, wraz z rozkładem pomieszczeń, liczbą wejść oraz obecnością toalet dla personelu i gości. Warto uwzględnić ewentualną konieczność wykonywania prac remontowych, ich szacowanych kosztów i czasu trwania,
  • zestawienie wydatków – należy podać łączny koszt otwarcia działalności z uwzględnieniem niezbędnego wyposażenia, zatrudnienia pracowników, wykonania prac remontowych, zaopatrzenia w asortyment oraz wdrożenia działań marketingowych. Jeśli nie wiesz, czy poradzisz sobie z oszacowaniem kosztów, pomocne może okazać się doradztwo technologiczne dla piekarni i cukierni,
  • wysokość wkładu własnego – określ, ile jesteś w stanie zainwestować z własnych oszczędności; oszacuj potrzebne wsparcie finansowe, o które zamierzasz się ubiegać,
  • szanse powodzenia i mocne strony działalności – czym wyróżnisz się spośród podobnych, konkurencyjnych firm? W jaki sposób zamierzasz zachęcić klientów do korzystania właśnie z Twojej oferty? W tym punkcie należy również realnie ocenić szanse na sukces przedsięwzięcia i korzyści, jakie przyniesie ono dla lokalnego rynku.

consulting gastronomiczny

Chcesz uniknąć kosztownych błędów? Consulting gastronomiczny przychodzi z pomocą!

Biznesplan to kluczowy krok w procesie zakładania działalności. Od jego dobrego przygotowania zależy powodzenie Twojej firmy oraz uzyskanie dofinansowania lub pożyczki. Trafnym rozwiązaniem jest pomoc w założeniu cukierni lub piekarni świadczona przez Festbaker. Profesjonaliści mają niezbędne doświadczenie, aby stworzyć projekt uwzględniający wszystkie niezbędne punkty.

Co jeszcze możemy Ci zaproponować? Franczyzę!

Warto zaznaczyć, że consulting gastronomiczny to nie jedyna usługa oferowana przez tę firmę. Chcesz założyć cukiernię lub piekarnię pod rozpoznawalnym szyldem? Zależy Ci, aby uzyskiwać satysfakcjonujące przychody bez ryzyka, że zginiesz pośród konkurencji? Franczyza oferowana przez Festbaker daje Ci pewność, że Twoja działalność będzie działać prężnie, dając zadowalające zyski. Otwórz lokal pod znaną marką i skorzystaj z kompleksowego doradztwa technologicznego.

Dowiedz się o nas więcej!

Jesteś zainteresowany nawiązaniem współpracy z profesjonalistami z branży gastronomicznej? Odwiedź stronę festbaker.pl i zapoznaj się z pełną ofertą. To consulting i pomoc w założeniu cukierni lub piekarni obejmująca zarówno doradztwo technologiczne, jak i wsparcie działań marketingowych oraz udział w procesie rekrutacji. Skorzystaj i ciesz się – sukcesem w biznesie!

Dodaj komentarz