You are currently viewing Straty żywności w branży cukierniczo-piekarniczej. Co warto wiedzieć?

Straty żywności w branży cukierniczo-piekarniczej. Co warto wiedzieć?

Nie lubisz marnować jedzenia? Dowiedz się, jak ograniczyć straty żywności. Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę w prowadzeniu cukierni i piekarni. Poznaj techniki polecane przez współczesny consulting gastronomiczny i zapobiegaj marnotrawieniu dóbr na każdym etapie działania biznesu.

Marnowanie żywności – problem, który narasta?

Marnowanie produktów spożywczych to poważny problem współczesnego świata. Szacuje się, że w Polsce wyrzucane jest średnio 235 kg żywności na osobę w skali roku. To ogromna ilość, która zdaje się systematycznie zwiększać. Warto powstrzymać ten trend i podejmować stosowne działania już na etapie produkcyjnym.

Dlaczego wyrzucanie jedzenia jest tak szkodliwe? Przede wszystkim:

  • powoduje niepotrzebne zużywanie wody i gruntu,
  • zwiększa emisję gazów cieplarnianych do atmosfery,
  • przyczynia się do zbędnych strat energetycznych,
  • jest niemoralne – wielu ludzi na świecie nie ma co jeść, a jednocześnie duże nakłady żywności lądują po prostu w koszu.

Dla przedsiębiorców ma to również znaczenie ekonomiczne. Wystarczy zdecydować się na doradztwo w prowadzeniu cukierni, by się o tym przekonać. Eksperci są w stanie wyliczyć straty finansowe związane z wyrzucaniem produktów. Ich skala bywa zaskakująca.

Piekarnie i cukiernie – wyjątkowi gracze na polskim rynku żywnościowym?

Warto uświadomić sobie, że piekarnie i cukiernie stanowią aż 40% podmiotów przetwórstwa rolno-spożywczego w naszym kraju. Spoczywa na nich duża odpowiedzialność. Polacy nie wyobrażają sobie życia bez wyrobów cukierniczych i chleba, kupują je bardzo często i regularnie. Wiąże się to z koniecznością intensywnej produkcji, która z kolei przekłada się na ryzyko marnowania dóbr. Jak ograniczyć straty? Na co zwrócić szczególną uwagę? Okazuje się, że powodów wyrzucania jedzenia może być wiele.

Gdzie szukać przyczyn marnowania wyrobów piekarniczo-cukierniczych?

Trzeba przyjrzeć się wszystkim etapom produkcyjnym swojego zakładu. Marnotrawienie dóbr powodują m.in. błędy popełniane w czasie:

  • przyjmowania surowców,
  • magazynowania żywności,
  • procesów produkcji (np. mieszania, fermentacji i garowania),
  • dzielenia i kształtowania ciast,
  • krojenia i pakowania,
  • ekspedycji.

Niekiedy pojawiają się też zanieczyszczenia wtórne. Zdarzają się również pomyłki w czasie przygotowywania mieszanek surowców oraz wypiekania ciast i chleba. Przyczyną strat może być także nieprawidłowe magazynowanie i złe warunki transportu żywności. Szczególnie warto uważać na brak kontroli jakości dostaw. Błędy popełniane są zarówno przez personel, jak i przez kierownictwo. Każdy przedsiębiorca może je jednak zminimalizować. Wystarczy przestrzegać określonych procedur.

zmniejszenie skali marnowania żywności

Co można zrobić, aby zmniejszyć skalę marnotrawienia pieczywa?

Cukiernie i piekarnie muszą dbać o jakość składników. Surowce, które nie spełniają norm, są wyrzucane. Właśnie dlatego należy szczegółowo kwalifikować dostawców i podpisywać z nimi przejrzyste umowy. Warto przeprowadzać audyty i sprawdzać posiadane przez partnerów biznesowych certyfikaty.

Do tzw. dobrych praktyk zalicza się również:

  • nadzorowanie warunków magazynowania żywności,
  • kontrolowanie sprzętu służącego do odmierzania surowców,
  • restrykcyjne dbanie o czystość miejsca pracy i używanych narzędzi,
  • dokładne przestrzeganie receptur na wyroby piekarskie i cukiernicze,
  • kontrolowanie czasu i temperatury pieczenia,
  • stosowanie profesjonalnej odzieży ochronnej,
  • wykorzystywanie wysokiej jakości opakowań,
  • nadzorowanie warunków transportu produktów.

Towar, który ma wady, ale wciąż jest bezpieczny i zdatny do spożycia, można wystawić po obniżonej cenie. Jeśli wypieki nie mają idealnego kształtu, nie powinny być wyrzucane. Na pewno znajdą się klienci chcący je kupić. Kolejną kwestią jest szkolenie pracowników. Wykwalifikowana kadra popełnia mniej błędów na etapie produkcyjnym, dzięki czemu wielu strat daje się po prostu uniknąć. Przedsiębiorcy powinni inwestować w wysokiej jakości narzędzia i opakowania. W dłuższej perspektywie są bardziej opłacalne, ponieważ usprawniają pracę i umożliwiają precyzyjne przestrzeganie receptur.

Consulting gastronomiczny – realne wsparcie w prowadzeniu cukierni lub piekarni!

Chcesz usprawnić działanie swojego biznesu? Skontaktuj się z nami i postaw na kompleksowe doradztwo gastronomiczne. Znajdź przyczyny marnowania żywności, oszczędzaj pieniądze i prowadź zakład przestrzegający najlepszych standardów branży. Dodatkowych informacji chętnie udzielimy w drodze kontaktu telefonicznego lub e-mailowego.