Marzysz o opłacalnym biznesie gastronomicznym? Sprawdź, jak założyć cukiernię lub bistro! Podpowiadamy, z jakimi kosztami się to wiąże i jak przygotować odpowiedni biznesplan. Dowiedz się, jak wygląda doradztwo technologiczne i biznesowe w tej branży.
Spis treści
- Kawiarnie ze śniadaniami – coraz popularniejszy format gastronomiczny?
- Z jakimi kosztami wiąże się otwarcie własnego lokalu?
- Podstawa to… biznesplan!
- Consulting gastronomiczny – inwestycja, która się zwróci?
- Nie wiesz, jak założyć cukiernię lub śniadaniownię? Zadzwoń do nas
Kawiarnie ze śniadaniami – coraz popularniejszy format gastronomiczny?
Wielu klientów jest zainteresowanych jedzeniem śniadań na mieście. Warto wziąć pod uwagę ten trend i wykorzystać go w trakcie planowania swojego biznesu. Kawiarnie serwujące przekąski, kanapki i napoje na miejscu mogą przynosić spore zyski. Przede wszystkim trafiają do szerszego grona odbiorców. Jak wskazują analizy przeprowadzane przez ekspertów oferujących pomoc w założeniu cukierni, grupy docelowe wybierające usługi śniadaniowe i bistro są bardzo rozbudowane. Do Twojego lokalu mogą przychodzić pracownicy firm, młodzież szkolna, studenci oraz osoby starsze. Przygotuj się na ich przyjęcie!
Z jakimi kosztami wiąże się otwarcie własnego lokalu?
Najważniejsze jest precyzyjne oszacowanie kosztów otwarcia i prowadzenia lokalu. Dzięki dobremu rozeznaniu można podejmować rozsądne decyzje i panować nad budżetem swojej firmy. Weź pod uwagę wydatki na:
- czynsz płacony za wynajem pomieszczeń,
- ogrzewanie, wodę, wywóz śmieci i energię elektryczną,
- zakup wyposażenia,
- zatrudnienie i opłacanie pracowników.
Jeśli dopiero zaczynasz prowadzenie biznesu, prawdopodobnie konieczne będzie też odświeżenie lub wyremontowanie pomieszczeń. Przy wyborze lokalu pamiętaj o kryteriach, jakie muszą spełniać przedstawiciele branży spożywczej i restauracyjnej. Wybierz miejsce z instalacją elektryczną przystosowaną do obsługiwania wszystkich sprzętów, a nie będziesz musiał jej przerabiać. Wymogiem dla kawiarni jest także sprawna wentylacja mechaniczna. Jeśli potrzebujesz pomocy w doborze sprzętu, warto zdecydować się na doradztwo technologiczne dla cukierni. Eksperci pomogą zoptymalizować koszty wyposażenia.
Podstawa to… biznesplan!
Stwórz biznesplan. To bardzo ważny dokument, który charakteryzuje cele firmy i sposoby na ich osiągnięcie. Im głębsza analiza, tym więcej błędów w czasie prowadzenia kawiarni jesteś w stanie uniknąć. W swoim biznesplanie uwzględnij:
- opis produktów i usług,
- wykaz dostępnych środków finansowych,
- rozpiskę wydatków na otwarcie i prowadzenie lokalu,
- działania konkurencji,
- sposoby docierania do klientów i marketing marki.
Zanim ogłosisz oficjalne otwarcie punktu gastronomicznego, zadbaj o jasną wizję działalności. Dowiedz się, jakie są Twoje grupy docelowe i czym wyróżniasz się wśród konkurencji. Opracuj przejrzysty plan finansowy. W miarę rozwijania lokalu Twoja wizja może się zmieniać. Wówczas będziesz dokonywać korekty biznesplanu. Podstawowa charakterystyka przedsięwzięcia nie ulegnie jednak transformacji i będzie jasno wskazywać kierunek, w którym podążasz.
Consulting gastronomiczny – inwestycja, która się zwróci?
Jeśli chcesz upewnić się, że podejmujesz właściwe decyzje, postaw na consulting gastronomiczny. Kontakt z ekspertami ułatwi wykonanie wielu zadań. Przede wszystkim możesz oprzeć się na czyimś doświadczeniu. Firmy consultingowe zatrudniają specjalistów od różnych aspektów prowadzenia biznesu, w tym kwestii prawnych, technologicznych i księgowych.
W ramach współpracy można liczyć na:
- wykonywanie projektów dla sanepidu,
- wsparcie w znajdowaniu lokalu spełniającego kryteria wskazane przez przepisy,
- wybór najlepszych dostawców,
- wyposażenie lokalu w nowoczesny i funkcjonalny sprzęt,
- opiekę technologiczną i serwis urządzeń,
- opracowanie kompleksowej strategii marketingowej,
- sporządzanie kalkulacji i prognoz finansowych,
- szkolenia zatrudnionego personelu i pomoc w rekrutacji.
Przedsiębiorcy mogą zapoznać się z metodami produkcji wyrobów cukierniczych i poznać branżę od podstaw. Zadaniem ekspertów jest przekazywanie wiedzy na takim poziomie, jaki jest potrzebny klientowi. Jest to bardzo opłacalna usługa, ponieważ właściciel lokalu ma kompleksowe wsparcie przy spełnianiu wymogów sanepidu, promocji marki, zatrudnianiu pracowników i opracowywaniu receptur. Unikanie błędów związanych z wyborem złego lokalu lub doborem niepraktycznego wyposażenia przynosi wymierne korzyści.
Nie wiesz, jak założyć cukiernię lub śniadaniownię? Zadzwoń do nas
Chcesz prowadzić często odwiedzany przez klientów punkt gastronomiczny? Skontaktuj się z nami! Wybierz profesjonalną pomoc w założeniu cukierni, śniadaniowni lub bistro. Podpowiemy, jak przygotować biznesplan i wyposażyć swój lokal w tanie, funkcjonalne sprzęty.