Szukasz pracowników do piekarni, cukierni lub pączkarni? Sprawdź, o czym powinieneś pamiętać

Szukasz pracowników do piekarni, cukierni lub pączkarni? Sprawdź, o czym powinieneś pamiętać

 

Otwierasz piekarnię lub cukiernię i jesteś na etapie zatrudniania załogi? Nie zdawaj się na przypadek – skorzystaj z kompleksowego doradztwa, aby stworzyć skuteczny zespół. Dzięki niemu Twoja działalność będzie się prężnie rozwijać. Consulting gastronomiczny obejmuje nie tylko wsparcie merytoryczne dotyczące aspektów technologicznych, lecz także pomoc w procesie rekrutacji. Sprawdź, na co zwracać uwagę, wybierając pracowników i dlaczego dobór odpowiednich ludzi ma tak duże znaczenie!

Zakładasz piekarnię lub cukiernię? Weź pod uwagę consulting gastronomiczny

Planując założenie piekarni lub cukierni, warto rozważyć consulting gastronomiczny. Wsparcie doświadczonych, wieloletnich ekspertów pozwala uniknąć błędów, które niedostrzeżone na czas mogłyby przyczynić się do opóźnień w otwarciu lokalu czy problemów z uzyskaniem pozytywnej opinii sanepidu. Bywa, że skutkują one nawet koniecznością przeprowadzenia kosztownych remontów i wprowadzania zmian w budynku. Kompleksowe doradztwo technologiczne dla piekarni czy cukierni pozwala temu zapobiec, zwłaszcza jeśli skorzystasz z niego już na etapie koncepcyjnym. Zyskasz wtedy starannie wykonany projekt, zgodny z aktualnymi wymogami sanitarno-higienicznymi, a także uwzględniający praktyczne funkcjonowanie lokalu.

Firma Fest Baker specjalizuje się w świadczeniu różnorodnych usług dla gastronomii – doradztwo dla cukierni i piekarni obejmuje też pomoc w procesie rekrutacji pracowników.

Personel doświadczony czy przeszkolony?

Kluczową kwestią podczas zatrudniania nowych pracowników jest pytanie: lepiej postawić na ludzi z doświadczeniem, czy może zainwestować w szkolenia i samemu zadbać o odpowiednie kwalifikacje swojego personelu? Fest Baker pomoże Ci dokonać kalkulacji i rozwiać wątpliwości. Zatrudnienie osób, które miały już okazję pracować na podobnych stanowiskach pozwala na oszczędności – teoretycznie nie musisz inwestować w kursy. Możesz oczekiwać od osób z doświadczeniem znajomości obowiązków i umiejętności pracy na danym stanowisku. Z drugiej strony, samodzielnie szkoląc swoją załogę, zyskujesz pewność co do jakości przekazywanej wiedzy, a szkolenie optymalizujesz do warunków i zasad panujących w Twojej firmie.

kompetencje miękkie i twarde w piekarni

Kompetencje twarde i miękkie u kandydatów do pracy

Wybierając osoby do pracy w piekarni lub cukierni, zwróć uwagę zarówno na kompetencje twarde – ściśle związane z wykonywaniem obowiązków na danym stanowisku, jak i miękkie – wśród nich najważniejsze są umiejętności interpersonalne. Pracownicy zatrudniani w strefie produkcyjnej powinni cechować się przede wszystkim:

  • elastycznym podejściem do godzin pracy – pamiętaj, że piekarnia funkcjonuje przeważnie w godzinach nocnych i wczesnym rankiem, aby klienci mogli kupić świeże pieczywo od samego rana,
  • odpornością fizyczną – wbrew pozorom praca piekarza wymaga siły i wytrzymałości,
  • znajomość zagadnień matematycznych i chemicznych – choć może wydawać się to zaskakujące, wiedza ta bywa niezbędna podczas opracowywania receptur na smaczne wyroby,
  • zdolności manualne – mają znaczenie, jeśli zamierzasz sprzedawać ręcznie wyrabiane pieczywo i smakołyki cukiernicze.

Zatrudniając piekarza, zwracaj uwagę na jego doświadczenie, ukończone szkoły lub kursy i przetestuj jego praktyczne umiejętności.

Nieco innymi kompetencjami powinni cechować się kandydaci do obsługi klientów – u nich priorytetem są zdolności komunikacyjne i miła aparycja. Nie bez znaczenia będzie znajomość języka obcego – najlepiej angielskiego. Mile widziana jest również umiejętność obsługi kasy fiskalnej, dobre radzenie sobie ze stresem oraz zdolność pracy pod presją czasu.

Określ jasno zasady, oczekiwania i cele

Gdy już uda Ci się zatrudnić dobry zespół, dbaj o ich satysfakcję z pracy. Motywuj zatrudnionych przez siebie ludzi i sprawiaj, aby czuli się docenieni. Istotnym elementem jest system premii oraz nagród, jasne zasady otrzymywania podwyżek czy sprecyzowane kroki do awansu. Dzięki klarownym warunkom współpracy Twoja załoga zyska poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji. Z chęcią będzie wykonywać powierzane im obowiązki oraz w pełni zaangażuje się w rozwój Twojej firmy.

Potrzebujesz wsparcia przy rekrutacji? Kompleksowe doradztwo będzie rozwiązaniem!

Zgłoś się do Fest Baker i zyskaj pomoc w procesie rekrutowania pracowników! Kompleksowe doradztwo cukiernicze to świetny sposób na prężnie rozwijającą się działalność, za który odpowiada wydajny, zadowolony i zmotywowany zespół.

Dodaj komentarz