Spis treści
- Własna piekarnia, cukiernia lub pączkarnia – inwestycja, która się opłaci?
- Jakie koszty trzeba wziąć pod uwagę przy zakładaniu piekarni lub cukierni?
- Czynsz lokalu i jego adaptacja
- Zakup specjalistycznych maszyn
- Koszty personelu
- Szukasz sprawdzonego modelu biznesowego? Rozwiązaniem może być franczyza
- Chcesz otworzyć piekarnię lub cukiernię? Consulting gastronomiczny to dobry punkt wyjścia
Rozważasz założenie własnej cukierni? Jest kilka rzeczy, o których musisz wiedzieć! Dowiedz się, jakie są koszty prowadzenia biznesu i na co należy zwracać szczególną uwagę. Podpowiadamy, jak wygląda kompleksowe doradztwo cukiernicze i na czym polega precyzyjne planowanie kosztorysu w tej branży.
Własna piekarnia, cukiernia lub pączkarnia – inwestycja, która się opłaci?
Pieczywo i słodkie wypieki to wyjątkowe produkty, na które zawsze będzie zapotrzebowanie. To świetna wiadomość dla osób, które planują otwarcie własnego punktu gastronomicznego. Klientów jest bardzo dużo, a popyt nigdy nie zmaleje. Jest tylko jeden „haczyk”: silna konkurencja. Piekarni i cukierni masz dookoła naprawdę wiele. Nieustannie też pojawiają się nowe miejsca.
Aby odnieść sukces, trzeba:
- wyróżnić się wśród konkurencji,
- pozyskać stałych klientów,
- nieustannie się rozwijać.
Jeśli uda Ci się spełnić te kryteria, możesz dużo zarobić i bez wątpienia utrzymać się na rynku. Inwestycja w lokal oferujący dobre wypieki zawsze się opłaca. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób odważnych, zaradnych, które poszukują sprawdzonych pomysłów na biznes.
Jakie koszty trzeba wziąć pod uwagę przy zakładaniu piekarni lub cukierni?
Na początku warto dowiedzieć się, z jakimi wydatkami wiąże się prowadzenie cukierni. Eksperci, którzy oferują consulting gastronomiczny dla początkujących przedsiębiorców, kładą na ten krok szczególny nacisk. Gdy wstępne koszty są już obliczone, łatwiej podejmować dalsze decyzje i zadbać o płynność finansową swojej firmy. Konieczne będzie też pozyskanie funduszy na rozpoczęcie planowanej działalności. Za co trzeba będzie zapłacić? Podstawowe wydatki omawiamy poniżej.
Czynsz lokalu i jego adaptacja
Znalezienie odpowiedniego lokalu może przesądzić o powodzeniu biznesu. To wydatek, na którym nie warto oszczędzać. Pamiętaj, że dzięki dobrej lokalizacji klienci szybciej znajdą Twoją cukiernię. Najbardziej opłacalne jest wynajęcie obiektu:
- na osiedlu,
- blisko szkół i przedszkoli,
- w centrum miasta,
- przy dworcu i strategicznych punktach komunikacyjnych.
Bądź tam, gdzie jesteś potrzebny. Sprzedawaj bułki i pieczywo zabieganym rodzicom, oferuj ciasta starszym paniom z osiedla. Nawet jeśli czynsz lokalu w dobrej lokalizacji jest droższy, to się po prostu opłaca. Konieczna będzie też adaptacja pomieszczeń i nadanie im odpowiedniego charakteru. Zainwestuj w stylowe dekoracje i solidne meble. Estetyka wnętrz naprawdę wpływa na zyski ze sprzedaży.
Zakup specjalistycznych maszyn
Trudno wyobrazić sobie szybkie pieczenie bez specjalistycznego sprzętu. Musisz przygotować dużą ilość wypieków przy zachowaniu ich jakości.
W tym celu przydadzą się:
- przesiewacze do mąki,
- mieszalniki do ciasta,
- dobrej jakości piekarniki,
- obrabiarki,
- zmywarki do naczyń.
Na wyposażeniu punktu gastronomicznego powinny być także:
- duże lodówki,
- tace do pieczenia,
- wózki i szafy do przechowywania pieczywa
- profesjonalne sprzęty myjące.
Jak kupić to wszystko w dobrej cenie? Możesz zgłosić się po pomoc w założeniu cukierni i skorzystać z oferty firm doradczych, które znają najlepsze miejsca na zakup sprzętu.
Koszty personelu
Sprzedaż i wyrabianie ciast nie odbędą się bez przeszkolonego personelu. Jakie koszty to generuje?
Weź pod uwagę:
- wynagrodzenie cukierników z doświadczeniem w branży,
- opłaty księgowe związane z kadrami,
- wynagrodzenie personelu pomocniczego,
- przeprowadzanie szkoleń.
W cukierni warto mieć co najmniej trzech doświadczonych cukierników. Wydatki na ten cel będą różnić się w zależności od regionu. Przeciętnie jeden cukiernik zarabia około 5000 PLN brutto. Mniejsze wynagrodzenia przypadają dla sprzedawców i osoby dbające o porządek w lokalu.
Szukasz sprawdzonego modelu biznesowego? Rozwiązaniem może być franczyza
Nie jesteś pewien, czy poradzisz sobie z powyższymi kosztami? Możesz rozważyć inny model biznesowy. Ciekawą opcją jest franczyza. Decydując się na nią, masz pewność, że nie zostaniesz sam z kwestiami organizacyjnymi. Twój franczyzodawca zapewni częściowe pokrycie wydatków związanych z otwarciem biznesu. Zyskasz też coś więcej niż wsparcie finansowe. Firma podzieli się z Tobą praktyczną wiedzą na temat gastronomii i przedstawi gotowy schemat działania.
Chcesz otworzyć piekarnię lub cukiernię? Consulting gastronomiczny to dobry punkt wyjścia
Sprzedaż pieczywa i ciast to dochodowy pomysł na biznes. Aby w pełni go wykorzystać, trzeba przestrzegać kilku zasad i dobrze przygotować się do otwarcia lokalu. Jeśli potrzebujesz pomocy, wybierz profesjonalne doradztwo dla cukierni. Skontaktuj się z nami. Chętnie znajdziemy najlepsze rozwiązania!