Zarządzanie w gastronomii to podstawa – czym powinien się wyróżniać skuteczny kierownik lub manager?

Zarządzanie w gastronomii to podstawa – czym powinien się wyróżniać skuteczny kierownik lub manager?

 

Skuteczny consulting gastronomiczny wymaga szeregu kompetencji i doświadczenia – nie pozostawiaj losów swojej działalności przypadkowi i nawiąż współpracę z profesjonalistami. Firma Fest Baker doskonale wie, jak zapewnić kompleksowe doradztwo. Oferuje ona pomoc w otwarciu lokalu oraz stałe wsparcie w trakcie prowadzenia cukierni lub piekarni, w tym również przy rekrutacji m.in. na stanowiska kierownicze. Poznaj cechy wykwalifikowanego managera i sprawdź, czym powinien się on wyróżniać, by mógł wzmocnić Twój biznes.

Szukasz doświadczonej osoby do prowadzenia swojego lokalu? Consulting gastronomiczny pozwoli Ci oszczędzić czas i pieniądze!

Kompletując kadrę zarządzającą do swojego lokalu gastronomicznego, skorzystaj z pomocy Fest Baker. Nasi specjaliści doskonale wiedzą, na jakie kompetencje i cechy osobowości zwracać uwagę, aby zatrudnić odpowiednią osobę na dane stanowisko. Szukasz managera lub kierownika? Kompleksowa pomoc w procesie rekrutacji pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Jak to działa? Profesjonaliści z Fest Baker świadczą consulting gastronomiczny na najwyższym poziomie. Obejmuje on między innymi udział w poszukiwaniach pracowników. Dzięki rzetelnie przeprowadzonym rozmowom kwalifikacyjnym nie tracisz czasu na testowanie kolejnych kandydatów, którzy okazują się nieodpowiedni na dane miejsce. To również korzystne z punktu widzenia finansowego – wybierając kompetentnego managera, zyskujesz osobę profesjonalnie zarządzającą podwładnymi i dbającą o rozwój całego przedsięwzięcia.

Co potencjalny manager powinien umieć?

Manager to osoba, od której będzie zależeć przyszłość Twojej działalności. To jemu powierzysz wiele obowiązków, aby samemu móc zająć się innymi obszarami. Kierownik piekarni lub cukierni musi:

  • podejmować szereg decyzji,
  • niejednokrotnie działać pod presją czasu,
  • brać udział w realizacji zamówień,
  • planować zakres produkcji każdego dnia i optymalizować go względem bieżących potrzeb,
  • prowadzić negocjacje z kontrahentami, a niekiedy także podwładnymi (kwestie płacowe).

Jak widać, jego kompetencje są bardzo szerokie, dlatego warto starannie dobrać osobę na to stanowisko. Sprawdź, co manager powinien umieć przede wszystkim!

co powinien umieć manager piekarni

Analizować koszty i właściwie nimi zarządzać

Zarządzanie kosztami oznacza dążenie do równowagi finansowej. W tym celu należy przeprowadzić rzetelną analizę nakładów pieniężnych i przychodów oraz na jej podstawie wyciągnąć stosowne wnioski. Kluczem do sukcesu jest rozsądna optymalizacja – nie można przesadzić w żadną stronę. Zbyt skrajna minimalizacja wydatków poskutkuje najpewniej zmniejszeniem jakości wyrobów i efektywności obsługi klienta. Znalezienie balansu jest zatem głównym zadaniem kierownika piekarni lub cukierni. Musi on oszacować koszty stałe i zmienne, znaleźć najatrakcyjniejsze rozwiązania, systematycznie przeprowadzać inwentaryzację oraz ograniczać ryzyko występowania strat.

Zmierzyć próg rentowności lokalu gastronomicznego i dążyć do maksymalizacji zysków

Maksymalizacja zysków to główny cel każdej działalności. W tym przypadku konieczne jest prowadzenie rachunków, na podstawie których można szybko wyciągnąć wnioski dotyczące funkcjonowania firmy. Istotne znaczenie ma próg rentowności – to punkt, w jakim Twoja cukiernia czy piekarnia wychodzi na tak zwane „zero”, bez strat i zysków. Manager powinien umieć go określić, a następnie zaplanować działania, dzięki którym bilans znajdzie się powyżej tego progu. Na tej podstawie ustalane są m.in. ceny sprzedawanych produktów.

Zarządzać personelem bazując na celach, utrzymując jednocześnie dobre relacje

Zapanowanie nad podwładnymi przy jednoczesnym utrzymaniu z nimi dobrych relacji oraz zbudowaniu autorytetu, to niełatwe zadanie. Dobry manager musi temu podołać. Zarządzanie ludźmi jest więc kolejną kompetencją, którą należy sprawdzić podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Od tego zależy bowiem motywacja pracowników, ich satysfakcja z pracy i chęć do wykonywania codziennych obowiązków.

Stawiasz pierwsze kroki w gastronomii? Kompleksowe doradztwo Fest Baker będzie najlepszą inwestycją

Jeśli planujesz otwarcie cukierni lub piekarni i nie wiesz, jak zacząć, zgłoś się do Fest Baker. Firma oferuje kompleksowe doradztwo. Gastronomia jest naszą specjalizacją od lat, dlatego możesz liczyć na pełne wsparcie w rozwoju Twojego biznesu. Poza pomocą w procesie rekrutacji skorzystaj także z porad technologicznych dotyczących doboru maszyn i lokalu, gdzie otworzysz działalność, opracowania strategii sprzedaży oraz marketingu. Ta kompleksowa pomoc w otwarciu lokalu gastronomicznego zwyczajnie się opłaca!

Dodaj komentarz