Wymagania sanepidu względem cukierni i piekarni

Wymagania sanepidu względem cukierni i piekarni

Spis treści

Otwierając lokal gastronomiczny, musisz spełnić szereg wymagań dotyczących zachowania norm higienicznych. Jest ich sporo, dlatego – aby Ci pomóc – oferujemy kompleksowe doradztwo technologiczne dla piekarni i cukierni. Taki consulting gastronomiczny uwzględnia między innymi zasady, jakie trzeba spełnić, aby pozytywnie przejść wszystkie kontrole sanepidu. Sprawdź najważniejsze wymogi i nie daj się zaskoczyć!

Chcesz otworzyć cukiernię lub piekarnię? Najpierw skorzystaj z profesjonalnego doradztwa

Wielu przedsiębiorców planujących założenie piekarni lub cukierni wychodzi z założenia, że samodzielnie poradzą sobie z tym wyzwaniem. Oczywiście jest to możliwe – trzeba jednak zgłębić informacje o wymaganiach sanepidu dotyczących parametrów pomieszczeń i organizacji przestrzeni roboczej. Nietrudno przeoczyć ważne kwestie, co w efekcie skutkuje koniecznością wprowadzania zmian oraz opóźnia otwarcie lokalu. Z tego powodu warto już na wstępie skorzystać z pomocy, jaką jest consulting gastronomiczny. Kompleksowe doradztwo cukiernicze to merytoryczne wsparcie dla przyszłego właściciela na każdym etapie współpracy.

Jakie wymagania stawia sanepid?

Wymagania sanepidu dotyczące lokali gastronomicznych, w tym piekarni i cukierni, mają na celu zachowanie bezpieczeństwa sanitarnego i perfekcyjnej higieny. W związku z tym wśród najważniejszych zasad należy wymienić:

  • lokalizację obiektu – jeśli jeszcze nie masz działki i nie wybrałeś konkretnego gruntu, koniecznie zweryfikuj takie kwestie, jak jakość drogi dojazdowej, gospodarka wodno-kanalizacyjna, sąsiedztwo,
  • dostęp do bieżącej, czystej wody – ciepłej i zimnej – konieczne są umywalki do mycia rąk w łazienkach i strefach produkcyjnych, a także zlewy do mycia akcesoriów czy maszyn; pamiętaj, że jeśli podczas wyrobu pieczywa wykorzystujesz owoce, warzywa lub mięso, musisz zadbać o odrębne zlewy do mycia tych półproduktów,
  • wydajną wentylację w każdym pomieszczeniu – obejmuje ona naturalne metody wietrzenia (okna i drzwi), a także okapy oraz klimatyzację,
  • funkcjonalne rozmieszczenie poszczególnych stref – unikaj krzyżowania się dróg czystych i brudnych,
  • wykończenie wnętrz – ściany należy pokryć zmywalną farbą, najlepiej taką o właściwościach antybakteryjnych, również podłogi, blaty i wszystkie powierzchnie robocze muszą być łatwe do wyczyszczenia, gładkie i pozbawione jakichkolwiek ubytków, gdzie mogłyby gromadzić się zabrudzenia; zasada ta odnosi się też do mebli,
  • zabezpieczenie przed dostępem szczurów do budynku – w tym celu należy zadbać o kratki w studzienkach kanalizacyjnych oraz przewodach wentylacyjnych.

Obawiasz się, że samodzielnie nie uda Ci się zorganizować lokalu, który sprosta tym wymaganiom? Zgłoś się do festbaker.pl i skorzystaj z doradztwa gastronomicznego. Im wcześniej zaczniesz uwzględniać wspomniane zasady, tym lepiej – unikniesz dzięki temu kosztownych remontów, a Twoja piekarnia uzyska pozytywną opinię sanepidu bez zbędnych komplikacji.
dokumentacja sanepid

Dokumentacja potrzebna przy odbiorze lokalu

Podczas wizyty przedstawiciela sanepidu w Twoim lokalu musisz przedstawić szereg dokumentów. Specjaliści z Fest Baker pomogą Ci je skompletować! Wśród nich nie może zabraknąć:

  • umowy najmu lokalu lub aktu własności,
  • umowy na odbiór odpadów,
  • wyników badania jakości wody,
  • książeczek „sanepidowskich” wszystkich pracowników,
  • szczegółowego opisu metod monitorowania obecności szkodników lub umowy z firmą świadczącą usługi deratyzacyjne,
  • dokumentacji GMP i GHP,
  • księgi HACCP – czyli analizy zagrożeń i sposobów ich kontrolowania oraz korygowania.

Uniknij kosztownych błędów – zdecyduj się na consulting gastronomiczny!

Chcąc uniknąć uchybień i konieczności wprowadzania kosztownych zmian, skontaktuj się z Fest Baker. Oferujemy kompleksowe doradztwo dla cukierni i piekarni – obejmuje ono zarówno wybór najlepszej lokalizacji dla Twojego lokalu, jak i wykonanie projektów dla sanepidu, wsparcie technologiczne oraz opracowanie procedury sprzedażowej wraz z działaniami marketingowymi i projektem strategii wizualnej! Weźmiemy także udział w procesie zatrudniania oraz szkolenia Twoich pracowników.

Skontaktuj się z FestBaker!

Pomożemy Ci zaplanować rozwój Twojej piekarni lub cukierni! Ułatwimy start i będziemy wspierać Cię na każdym etapie prowadzenia działalności. Zajrzyj na stronę festbaker.pl i dowiedz się więcej o naszych usługach – nasi specjaliści od consultingu gastronomicznego i technologicznego czekają na Ciebie.

Dodaj komentarz